Bemiddelijk

Bemiddeling: meerwaarde voor je eigenwaarde

Geen vechtscheiding, maar een conflictoplossing in goede verstandhouding? Bemiddeling vertrekt vanuit wederzijds respect en eindigt bij een akkoord op maat.
Blog_Waarom-bemiddeling_Bemiddelijk

Bemiddeling: meerwaarde voor je eigenwaarde

Geen vechtscheiding, maar een conflictoplossing in goede verstandhouding? Bemiddeling vertrekt vanuit wederzijds respect en eindigt bij een akkoord op maat.
Blog_Waarom-bemiddeling_Bemiddelijk

Vechtscheiden of op een positieve manier je nieuwe leven leiden? Een relatiebreuk is emotioneel en financieel al ingrijpend genoeg zonder de extra druk van een juridische procedureslag. Om nog maar te zwijgen over de gevolgen van een gerechtelijke uitspraak voor jezelf en je naasten. Vergeet het steekspel om winst of verlies en kies voor bemiddeling. Door op een respectvolle manier met elkaar te communiceren kom je tot een oplossing op maat. En effen je het pad voor een toekomst zonder discussies en spanningen.

Het is een haast automatische reflex: bij een echtscheiding of relatiebreuk nemen we een advocaat onder de arm om ons gelijk te halen voor de rechtbank. Je raadsman of -vrouw gebruikt vervolgens alle mogelijke truken van de juridische foor om het onderste uit de kan te halen bij de verdeling van het huis, het geld, de auto en de kinderen.

Met alle gevolgen van dien: het water tussen beide partijen wordt nóg dieper en het deurgat alsmaar smaller. En dat is best vervelend wanneer je elkaar nadien weer in de ogen moet kijken. Want hoe je het ook draait of keert: het leven gaat verder en je blijft voor een deel verbonden met elkaar. Zeker als er kinderen in het spel zijn. Het is niet omdat je partnerrol eindigt dat ook je ouderrol stopt.

Bye bye negatieve energie

Zou het niet leuker zijn om al die negatieve energie overboord te gooien en afspraken uit te werken waar iedereen zich goed bij voelt? Jij, je ex-partner én de mensen die je graag ziet. Want van conflicten wordt niemand beter. Koppel daarom het emotionele los van het juridische en ga voor de bemiddelde oplossing in een positieve verstandhouding. Het geeft je naast gemoedsrust ook de kans om na een zware periode je eigenwaarde een boost te geven en het leven weer te omarmen.

Water bij de wijn

Toegegeven: het is niet altijd makkelijk om het verleden naast je neer te leggen en in alle openheid opnieuw het gesprek aan te gaan met je voormalige levensgezel. Er zijn vaak diepe wonden geslagen. Maar je staat er niet alleen voor.

Door gericht op zoek te gaan naar de gemeenschappelijke belangen herstelt een bemiddelaar de communicatie en het wederzijds respect. In een sfeer waarin iedereen zich gehoord en begrepen voelt, gaan dichtgeslagen deuren plots terug open. Natuurlijk is water bij de wijn een basisrecept bij bemiddeling, maar finaal gaat iedereen voldaan van tafel. Met een regeling op zak die precies aansluit bij je persoonlijke situatie en mogelijkheden. Want onthoud: een uitspraak door de rechter is bindend en moet je volgen. Of het nu past in je kraam of niet.

Dankzij bemiddeling hou je je lot volledig in eigen handen en geef je zelf richting aan de rest van je leven. Én dat van je kinderen. In plaats van een bittere strijd om de voogdij, biedt bemiddeling jou als ouder de kans om in alle sereniteit een overeenkomst te bereiken over co-ouderschap en bezoekregelingen. Dat creëert een stabiele omgeving voor je kinderen waarin zowel jij als je ex-partner een volwaardige rol blijven spelen.

Combi van kennis

Wist je trouwens dat bemiddeling in familiezaken goedkoper is dan een juridische procedure? De kosten worden gelijkwaardig verdeeld onder de verschillende partijen en de btw vervalt. De vertrouwelijke setting van een bemiddeling garandeert je bovendien veel meer privacy en vermijdt ongemakkelijke situaties en het blootleggen van gevoelige details. Alleen maar voordelen dus.

Beschouw bemiddeling dan ook gerust als de keuze van het gezond verstand. Op voorwaarde dat je je laat bijstaan door mensen met de juiste expertise. Als ervaren familiaal bemiddelaar ken ik de gevoeligheden bij conflicten als geen ander en weet ik waar mensen over blijven discussiëren. Dankzij mijn achtergrond als jurist in familierecht anticipeer ik tegelijk op mogelijke valkuilen en toekomstige struikelblokken.

Die combinatie leidt steevast tot oplossingen die niet enkel pasklaar zijn op het moment van de consensus, maar ook bestand zijn tegen veranderende omstandigheden. Anders gezegd: door vakkundig vooruit te denken, komen we samen tot duurzame regelingen die ook op lange termijn de vrede bewaren tussen alle betrokken partijen.

Geen uitspraak, maar wél-spraak

Met de Wederwijze ontwikkelde Bemiddelijk een eigen methodiek om conflicten terug om te bouwen naar communicatie vanuit mogelijkheden. Omdat we niet geloven in een uitspraak die door iemand anders wordt opgelegd, maar in elk dossier streven naar wél-spraak: gedragen oplossingen vanuit de specifieke noden, wensen en waarde van de betrokkenen als heldere krijtlijnen voor een nieuw, gelukkig en vastberaden verhaal.

Geen zin om je tijd, energie en geld te verspillen aan een kwetsende en energievretende procedure voor de rechtbank? Geef je leven een positieve wending en kies voor een weldoordachte oplossing via Bemiddelijk. Lees alles over onze aanpak of neem contact met ons op.

van conflict naar kans

Elk einde is ook een nieuw begin. Een cliché als een huis, maar toch een waarheid die je best niet negeert. Wil jij graag vechtscheidend door het leven? De impact van een relatiebreuk is al groot genoeg zonder al die negatieve energie. Bij bemiddeling gaan we na waar je elkaar kwijtraakte, herstellen we de communicatie en leren we begrip hebben voor elkaars situatie. Zo gebruik je je conflict als een kans om weer verder te gaan en opnieuw positief in het leven te staan.

advocaat familierecht Sint-Niklaas

ontdek onze
andere blogberichten