Bemiddelijk

Bemiddeling tijdens de feestdagen

Het mooiste geschenk dat je een ex-partner geeft voor je gedeelde kinderen? Een verlanglijstje goede afspraken, voor een zorgeloos eindejaar.

Bemiddeling tijdens de feestdagen

Het mooiste geschenk dat je een ex-partner geeft voor je gedeelde kinderen? Een verlanglijstje goede afspraken, voor een zorgeloos eindejaar.

Van basisregeling tot afgesproken afwijking: bemiddeling tijdens de feestdagen

Als gescheiden man of vrouw met gezamenlijke kinderen geraak je soms ondergesneeuwd door de praktische regelingen tijdens de eindejaarsperiode. Van de warrige agenda’s van je kinderen om op alle kerstfeestjes te geraken tot de verwachtingen van je eigen familie én je eigen noden. Wie duidelijke afspraken maakt met zijn of haar ex-partner, legt een pakje gemoedsrust onder de kerstboom. Bemiddelijk helpt je het graag inpakken.

Zijn er nog genoeg kroketten? Wie mag als eerste een pakje openen? En welke spelletjes speel je dit jaar om alle neefjes en nichtjes te entertainen op kerstavond? Dat zijn de bekommernissen die je tijdens het eindejaar wil hebben. Niet de stresserende lastminutebeslissingen waar je kinderen kerstdag vieren. Wie van de ex-partners dat ene leuke cadeau mag kopen. Of het gevoel dat je moet trekken en sleuren aan je kinderen om ze toch maar op élk feest erbij te hebben. Om zorgelozer de kerstvakantie in te duiken, maak je dus best goede afspraken met je ex. Via bemiddeling en kristalheldere communicatie.

Schriftelijke basis

Voor je aan de speciale regelingen voor de feestdagen begint, ligt er best een basisregeling op tafel voor je kinderen. Onderwerpen op dit schriftelijk vastgelegde afsprakenlijstje? De hoofdverblijfplaats, de verblijfsregeling in school- en vakantieperiodes en de onderhoudsbijdrageregeling. Daaronder vallen de gewone bijdragen, maar ook de buitengewone kosten – denk aan de kosten van een klein accidentje tijdens het afsteken van het vuurwerk of de korte skitrip met school –, het groeipakket en de fiscale en sociale voordelen.

Afgesproken afwijkingen

Of er van een basisregeling afgeweken mag worden? Absoluut. Het zijn de partners zelf die daarover een akkoord bereiken. De eindejaarsperiode is vaak een atypische periode. Met slaapfeestjes met vrienden en vriendinnen, lastminute-afspraakjes met de grootouders of een spontaan kersttripje naar zee. Het zijn activiteiten die je door goede communicatie en gemaakte afspraken bij elkaar kan aftoetsen. De partnerrol stopt dan wel na een scheiding, de ouderrol blijft gewoon doorlopen. Het is dus vanzelfsprekend dat je nog contact met elkaar zal hebben in het belang van de kinderen. Een goed basisregeling mét de mogelijkheid om daarvan af te wijken, is een handig instrument om dat contact zo waardig en aangenaam mogelijk te houden. Want zeg nu eerlijk, de hartverwarmende kerstperiode is toch veel leuker zonder nodeloze verwijten en stress? Schenk ze nog eens vol!

Duidelijke verwachtingen

Stel, je kwam in een basisregeling overeen dat de kinderen elk jaar in de eerste week van de kerstvakantie bij de mama verblijven en daarna hun spullen inpakken om richting papa te vertrekken voor de tweede week. Maar wat als papa nu opeens in die eerste week op skivakantie wil? Dat hoeft geen probleem te zijn, als je als ex-koppel duidelijk hebt gecommuniceerd over afwijkingen. Als het een stressvolle agendawissel betekent in de week van de mama, is het misschien een minder goed idee om te wisselen. Gaf je op voorhand aan dat er wél voldoende flexibiliteit is in de agenda, dan is er geen probleem. Zolang jullie verwachtingen van elkaar op dat vlak duidelijk zijn, hoeven wijzigingen geen drama te veroorzaken.

Zorgeloze feestperiode

Zoals in elke situatie, maken goede afspraken goede vrienden. En nog betere ex-partners. Het is pas wanneer je beslissingen gaat maken zonder rekening met elkaar te houden, dat frustratie vrij spel krijgt. De feestdagen zijn een liefdevolle periode waarin je tijd wil vrijmaken voor wat écht belangrijk is. Ook voor je kinderen. Laat ze geen stuiterbal of doorgeefluik worden tussen jullie twee. Het is al veel voor een kind om de feestperiode op twee – of soms meer – verschillende plekken mee te maken. Hoe beter de afspraken, hoe fijner en zorgelozer hun kerstperiode zal zijn. Spreek daarom dus achter de schermen met elkaar over de aankoop van cadeaus en welk budget je aan je kinderen spendeert. Hou bijvoorbeeld een gezamenlijk verlanglijstje bij en vink aan wat jij zal kopen en wat je ex-partner nog cadeau kan doen. Zo schenk je niet alleen jezelf rust, maar kunnen ook je kinderen volop genieten van de mooiste tijd van het jaar.

Hou je het graag zorgeloos? Bemiddelijk ook. Laat verblijfregelingen en verlanglijstjes niet te lang liggen! Contacteer ons nu al om onaangename discussies tijdens de feestdagen of achteraf te vermijden.

www.bemiddelijk.be/contact

van conflict naar kans

Elk einde is ook een nieuw begin. Een cliché als een huis, maar toch een waarheid die je best niet negeert. Wil jij graag vechtscheidend door het leven? De impact van een relatiebreuk is al groot genoeg zonder al die negatieve energie. Bij bemiddeling gaan we na waar je elkaar kwijtraakte, herstellen we de communicatie en leren we begrip hebben voor elkaars situatie. Zo gebruik je je conflict als een kans om weer verder te gaan en opnieuw positief in het leven te staan.

advocaat familierecht Sint-Niklaas

ontdek onze
andere blogberichten