Bemiddelijk

Geef je kind een stem tijdens je scheiding

Wie komt er op voor de belangen van de kinderen tijdens een scheiding? Bemiddelijk praat met én over de jongste telgen van de familie.

Geef je kind een stem tijdens je scheiding

Wie komt er op voor de belangen van de kinderen tijdens een scheiding? Bemiddelijk praat met én over de jongste telgen van de familie.

Zo valt de stem van je kind niet in dovemansoren tijdens een bemiddeling

Een (echt)scheiding gaat in principe over twee partijen. Tot er natuurlijk kinderen in het spel zijn. Die hangen extra bagage aan de scheiding. Letterlijk en figuurlijk, wanneer ze met hun trolleys wekelijks van het ene huishouden naar het andere trekken. Nog te vaak worden beslissingen boven hun hoofden genomen. En daarbij ontbreekt het ook aan een wettelijk kader voor kinderen tijdens een scheidingsbemiddeling … Elke bemiddelaar moet dus op zoek naar een eigen werkwijze. Zo doet Bemiddelijk het!

Natuurlijk bestaan er rechten voor minderjarigen. Het Kinderrechtenverdrag waarborgt bijvoorbeeld dat elk kind het recht heeft om zijn of haar mening vrijelijk te uiten in alle aangelegenheden die hen aangaan en dat aan hun mening passend belang moet gehecht worden. Het gaat wel enkel over kinderen die hun mening zelf kunnen formuleren en uitspreken, ongeacht hun leeftijd. En dat op directe wijze of via een vertegenwoordiger of een daarvoor geschikte instelling. Maar hoe pas je dat dan concreet toe tijdens een bemiddeling? Over het precieze ‘hoe’ zwijgt de letter van de wet stellig. Bemiddelijk vult het daarom op volgende Wederwijze manier in. 

Twee richtingen

We hanteren meestal twee mogelijkheden: 

  1. Een kind kan in een persoonlijk gesprek met de ouder(s) zijn of haar wensen op tafel leggen. Het is dan aan de ouders, die uiteindelijk het besluit nemen, om rekening te houden met de mening van de kinderen en dit praktisch uit te werken in de regelingen. 
  1. Als een kind door angst of een andere reden, niet met de ouder wil of kan babbelen, dan kan de bemiddelaar in gesprek gaan met het kind. Die koppelt terug naar de ouders die er dan verder mee aan de slag gaan zonder kans op een loyaliteitsconflict van het kind naar een van de ouders toe. 

In de praktijk zien we dat de eerste optie de meeste voorkeur geniet. Maar optie twee zien we ook alsmaar vaker terugkeren. Als het kind te veel angst heeft om met de ouders te babbelen, dan bekijkt de bemiddelaar of het kind matuur genoeg is voor een gesprek. Het is daarbij wel aan de ouder om het kind voor te bereiden op een gesprek met de bemiddelaar. Het gesprek met het kind zelf gebeurt altijd in een veilige en kindvriendelijke omgeving. En we maken daarbij meteen duidelijk dat het kind niet verplicht is om zijn of haar mening te uiten. Het is een recht. Niemand wordt gedwongen! Een kind moet en mag een kind blijven. Als zoon of dochter bereid is om een mening te geven, helpt de bemiddelaar om de boodschap over te brengen aan de ouders. Bemiddeling is geen eenrichtingsstraat. Transparantie is hier key.

Een derde optie

In sommige gevallen is het noodzakelijk dat we beroep doen op een professionele deskundige, denk aan een kinderpsycholoog, therapeut of kinderbehartiger. Zij verkeren in een nog betere en professionele positie om het gesprek met het kind aan te gaan. Deze derde optie is vooral voordelig als er trauma in het spel is of het kind nood heeft aan meer ondersteuning tijdens het gesprek. 

Sommige bemiddelaars werken ook met schriftelijke verklaringen van kinderen. Maar dat doet Bemiddelijk liever niet. Net omdat je nooit weet in welke context die werd opgesteld. Het gaat hier niet over een tekening die ze in de klas hebben gemaakt, maar over woorden, zwart-op-wit. Wie weet door wie die werden ingefluisterd. En de vraag is dan ook of de bemiddelaar de geschreven informatie juist interpreteert. Je merkt het: te veel kans op fouten. En dus geen hulp voor kind of ouder. 

Na de bemiddeling kan de bemiddelaar terugkoppelen naar het kind en/of naar de ouders in welke mate er rekening gehouden werd met de wensen van het kind. Het is ontzettend belangrijk om oprecht te luisteren naar je kinderen tijdens een bemiddelingstraject. Want het zijn vaak de kinderen die weerloos ronddobberen in de wilde zee van een (v)echtscheiding. Bij Bemiddelijk geven we ze een stem én een houvast. 

Bemiddelijk hecht aan elke partij evenveel waarde. Van jong tot oud. Iedereen met een stem, mag die ook gebruiken.  

Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen in je scheiding met kinderen? We horen graag van je via www.bemiddelijk.be/contact 

van conflict naar kans

Elk einde is ook een nieuw begin. Een cliché als een huis, maar toch een waarheid die je best niet negeert. Wil jij graag vechtscheidend door het leven? De impact van een relatiebreuk is al groot genoeg zonder al die negatieve energie. Bij bemiddeling gaan we na waar je elkaar kwijtraakte, herstellen we de communicatie en leren we begrip hebben voor elkaars situatie. Zo gebruik je je conflict als een kans om weer verder te gaan en opnieuw positief in het leven te staan.

advocaat familierecht Sint-Niklaas

ontdek onze
andere blogberichten