Bemiddelijk

Alles over persoonlijk onderhoudsgeld en onderhoudsuitkering na een echtscheiding

onderhoudsgeld

Alles over persoonlijk onderhoudsgeld en onderhoudsuitkering na een echtscheiding

onderhoudsgeld

Een derde van alle huwelijken strandt. Dat heeft naast emotionele gevolgen ook een financiële impact. Ben je zelf verwikkeld in een echtscheiding of verwacht je binnenkort te gaan scheiden? Dan zit je misschien wel met de vraag of je straks een onderhoudsbijdrage moet betalen of die mag vragen van je ex-partner.

Als bemiddelaar in familiezaken met een jarenlange expertise leg ik in dit artikel stapsgewijs uit waarop jij en je ex-partner best letten bij het opmaken van de onderlinge overeenkomst over onderhoudsgeld. Geen voer voor ellenlange discussies! Enkel realistische verwachtingen.

Wanneer heeft iemand recht op persoonlijk onderhoudsgeld of een onderhoudsuitkering na echtscheiding?

Als het op echtscheidingen aankomt, is elk dossier anders. Of je recht hebt op alimentatie of het zelf moet betalen aan je ex-partner, is dus afhankelijk van je persoonlijke situatie. Ook bepaalt het moment van de echtscheidingsprocedure aan welke voorwaarden je moet voldoen. In de periode tussen de opstart van de echtscheiding en de echtscheiding zelf kan je persoonlijk onderhoudsgeld ontvangen of betalen, in de periode na de echtscheiding kan je een onderhoudsuitkering ontvangen of betalen. Elke periode is aan andere voorwaarden verbonden.

Bij opmaak van de overeenkomst overlopen we volgende zaken:

  • hoe jullie levensstandaard eruitzag tijdens het huwelijk
  • wat jullie financiële mogelijkheden waren en zijn
  • wat de huisvestingskosten van beide partijen zijn
  • wie de meest draagkrachtige partij is
  • wie met eigen inkomsten het beste zijn of haar eerdere levensstijl kan aanhouden
  • in hoeverre de partner met de zwakste financiële situatie er na de scheiding op achteruitgaat

Wat is het verschil tussen persoonlijk onderhoudsgeld en een onderhoudsuitkering na echtscheiding?

Dit is een belangrijke vraag, want onderhoudsgeld kun je zowel tijdens als na de scheidingsprocedure moeten betalen of ontvangen. In de periode tijdens de echtscheidingsprocedure heet dit persoonlijk onderhoudsgeld. In de periode na de echtscheiding heet het een onderhoudsuitkering na echtscheiding.

Goed om te weten: we kunnen ook een alternatieve oplossing bedenken. In plaats van een maandelijks bedrag te betalen kan bijvoorbeeld één van de ex-partners gratis in de gezinswoning wonen tijdens de echtscheidingsprocedure.

Als jij je partner ook na de echtscheiding alimentatie zal betalen, noemen we dat een onderhoudsuitkering na echtscheiding. Deze betalingsregeling geldt vanaf een maand na de betekening van het echtscheidingsvonnis of na de ontbinding van het huwelijk en mag maximaal de duur van het huwelijk bedragen.

Hoe wordt het alimentatiebedrag bepaald?

Hoeveel jij of je partner moet betalen is afhankelijk van jullie situatie. Vroeger werd de betalende partner verplicht om de ex-partner een bedrag uit te keren, dat de levensstijl van het vroegere samenleven in stand hield. In 2007 is er echter een belangrijke wetswijziging doorgevoerd waarin is vastgelegd dat het bedrag van de onderhoudsuitkering na echtscheiding ten minste de staat van behoefte moet dekken. Dat maakt het bedrag van de uitkering aanzienlijk lager en daardoor ook draaglijker voor de betalende partner.

We bekijken jullie situatie aandachtig om het juiste bedrag, in jullie specifieke situatie, te bepalen. Daarbij houden we rekening met jullie inkomsten, mogelijkheden om inkomsten te verwerven, financiële achteruitgang, wat jullie geïnvesteerd hebben in het huwelijk, de duur van het huwelijk, jullie leeftijden, hoe jullie zich elk tijdens het huwelijk financieel hebben gedragen en wie de eventuele kinderen ten laste neemt. Je kunt dus alvast, op basis van een aantal simpele feiten, een inschatting maken van de hoogte van het bedrag. Het bedrag mag, hoe dan ook, niet meer dan een derde zijn van het nettoloon van de betalende partner.

Kan de onderhoudsuitkering ook herzien worden via bemiddeling?

Uiteraard! Het is evident dat – wanneer jullie situatie verandert – er contact wordt opgenomen met de bemiddelaar om alles te bespreken indien nodig. Als bijvoorbeeld de partner die de onderhoudsuitkering ontvangt zich niet langer in een zogeheten ‘staat van behoefte’ bevindt, kun je als betalende partij een herziening van de alimentatie aan je ex-partner aanvragen. Via bemiddeling kan je dan de verlaging of afschaffing van het maandelijkse bedrag overeenkomen.

Scheiden is pijnlijk, maar wie een echtscheiding meemaakt wil wel graag weten hoe de financiële vork in de juridische steel zit. Bemiddelijk helpt graag. Neem gerust contact met ons op en vertel ons jouw verhaal. Bemiddelijk staat voor je klaar, ook op de moeilijke momenten.

van conflict naar kans

Elk einde is ook een nieuw begin. Een cliché als een huis, maar toch een waarheid die je best niet negeert. Wil jij graag vechtscheidend door het leven? De impact van een relatiebreuk is al groot genoeg zonder al die negatieve energie. Bij bemiddeling gaan we na waar je elkaar kwijtraakte, herstellen we de communicatie en leren we begrip hebben voor elkaars situatie. Zo gebruik je je conflict als een kans om weer verder te gaan en opnieuw positief in het leven te staan.

advocaat familierecht Sint-Niklaas

ontdek onze
andere blogberichten