Bemiddelijk

Kindrekening: ja of nee?

Een kindrekening openen met je ex-partner voor de gezamenlijke kosten van je kind, lijkt kinderspel. Al loeren er altijd valkuilen om de hoek.
advocaat

Kindrekening: ja of nee?

Een kindrekening openen met je ex-partner voor de gezamenlijke kosten van je kind, lijkt kinderspel. Al loeren er altijd valkuilen om de hoek.
advocaat

Kindrekening: kinderspel of financiële ergernis?

Een hippe jeans, een coole haarsnit, een nieuwe bril, een flashy boekentas en het haast onmisbare gsm-abonnement: als gescheiden ouders kibbelen, gaat dat in de meeste gevallen over dit soort kinderkosten. Bij de uitwerking van de onderhoudsbijdrageregeling kiezen veel ex-koppels – soms ondoordacht – voor een gezamenlijke rekening om de uitgaven te dekken. Al is dat niet voor iedereen de beste oplossing. Welles of nietes? We spelen de twee scenario’s tegen elkaar uit.

Kinderkosten? Open dan gewoon een kindrekening. Door beiden maandelijks een afgesproken bedrag te storten, bewaar je makkelijk het overzicht en hoeft niemand nog iets voor te schieten. Gedaan met het bijhouden en over en weer sturen van bonnetjes om telkens de helft van het bedrag terug te vorderen. Als je nog een goede band hebt met je ex, zet je die toch liever niet op de helling met voortdurende financiële onderhandelingen? Met een kindrekening beperk je het contact tot het minimum en zien beide ouders precies waar het geld naartoe gaat.

Financiële gelijkwaardigheid

Los van de transparantie en het gemak, kan een gezamenlijke rekening ook emotioneel erg waardevol zijn. Door evenredig of volgens een gekozen verdeelsleutel bij te dragen aan de kosten en dus zorg van het kind, krijgt elke ouder een gevoel van gelijkwaardigheid en (financiële) onafhankelijkheid. Dat stukje eigenwaarde blijkt vaak belangrijk om de emotionele impact van de scheiding te verzachten en – gewapend met een iets grotere portie zelfvertrouwen – het persoonlijke herstelproces te versnellen.

Vertrouwensbasis nodig

De voordelen zijn duidelijk, toch is er ook een ‘maar’: een dergelijk samenwerkingsverband vereist blind vertrouwen in je ex-partner. Is dat er niet, dan dreigt de kindrekening te vervallen in een controlemechanisme en excuus om elke uitgave van je voormalige wederhelft in vraag te stellen. Waarom betaalde hij of zij het lidgeld voor de taekwondoclub, terwijl jij niet eens toestemming gaf om je kleine boef die sport te laten beoefenen? En is het puur toeval dat ook je ex een nieuwe coupe heeft net nadat er een aanzienlijke kost voor een kappersbezoek van het saldo ging? Wat aanvankelijk bedoeld was om financiële conflicten te vermijden, mondt bij argwaan al vlug uit in een (extra) bron van ergernis.

Leg voorwaarden vast

Conclusie: kies enkel voor een kindrekening wanneer dat past binnen jullie onderlinge verstandhouding. Wanneer je je ex vooral herinnert als een administratieve chaoot, klasseer je het idee best verticaal. Want ja, de afspraken over dat spaarpotje vragen wel wat helder denk- en doewerk.

We lijsten enkele modaliteiten op:

  • Beide ouders beschikken best over een bankkaart en hebben allebei een volmacht op de rekening.
  • Leg goed vast welke kosten betaald worden via de gezamenlijke rekening en vooral ook welke kosten niet van de kindrekening kunnen worden betaald. Naast verblijfsoverstijgende kosten zoals de huisarts, apotheker, schooluitstapjes, kledij en telecomprovider moet je ook afspraken maken over uitzonderlijke, noodzakelijke of onvoorziene uitgaven. Denk maar aan de kine, logopedist, een bijkomende opleiding, het Chirokamp of een rijcursus. Aangezien dat vaak over hogere sommen gaat, spreek je best af vanaf welk bedrag het akkoord van beide ouders nodig is om de kindrekening aan te spreken.
  • Voorzie ook een termijn (bv. 15 dagen) waarbinnen die goedkeuring gegeven dient te worden. Al die tijd zwijgen is dan toestemmen. Zo voorkom je impasses.
  • Vermeld een clausule voor het geval een van de ouders toch een uitgave deed, waar de ander nadien (binnen de voorgestelde termijn) zijn veto tegen stelt. Die bepaalt dat de ouder in kwestie de uitgave deed voor eigen rekening en de betreffende kosten zal terugstorten op de kindrekening.

Denk vooraf na over een oplossing bij een ontoereikend saldo en spreek af welke middelen gebruikt worden om de rekening bijkomend te spijzen. Denk aan het groeipakket, studiebeurs, terugbetalingen van de mutualiteit, hospitalisatieverzekering enz.

Komen jij en je ex er zelf niet uit? Bij Bemiddelijk gaan we na of een kindrekening een meerwaarde is voor jullie specifieke situatie door alle voor- en nadelen expliciet te benoemen.

We simuleren concrete en levensechte cases zodat je maximaal voorbereid bent. Op die manier maak je een doordachte keuze en krijg je geen spijt van overhaaste beslissingen. Welles of nietes? We zoeken het samen voor je uit via www.bemiddelijk.be/contact!

van conflict naar kans

Elk einde is ook een nieuw begin. Een cliché als een huis, maar toch een waarheid die je best niet negeert. Wil jij graag vechtscheidend door het leven? De impact van een relatiebreuk is al groot genoeg zonder al die negatieve energie. Bij bemiddeling gaan we na waar je elkaar kwijtraakte, herstellen we de communicatie en leren we begrip hebben voor elkaars situatie. Zo gebruik je je conflict als een kans om weer verder te gaan en opnieuw positief in het leven te staan.

advocaat familierecht Sint-Niklaas

ontdek onze
andere blogberichten