Bemiddelijk

(v)Echtscheiden zonder lijden

Niemand heeft zin in een vechtscheiding in de rechtbank. Bemiddeling neemt de scherpe randjes van je juridische breuk weg.

(v)Echtscheiden zonder lijden

Niemand heeft zin in een vechtscheiding in de rechtbank. Bemiddeling neemt de scherpe randjes van je juridische breuk weg.

(v)Echtscheiden zonder lijden

Het laatste waar je hoofd naar staat op het dieptepunt van je relatie is een vechtscheiding. Verwijten naar elkaars hoofd slingeren, tot in het absurde procederen om je gelijk te halen, een negatieve impact op je kinderen … Het is voor veel koppels een weg die ze liever niet nemen. En toch draait het voor veel echtscheidingen op die manier uit. Via bemiddeling trap je samen de rem in. We vertellen je hoe.

Het lijkt alsof steeds meer mensen uit elkaar gaan. Daar waar er op de mooiste dag van je leven nog liefdevol ‘ja’ werd gezegd, verandert dat ja-woord soms sneller dan het licht in een ‘nee, ik wil je nooit meer zien’. Van liefde naar haat. Je groeit uit elkaar, er is overspel mee gemoeid of het discussie-emmertje loopt gewoon over. De reden van de scheiding bepaalt vaak hoe kwaad partners op elkaar zijn. Hoe boos, begripvol of verdrietig ook: er moeten knopen doorgehakt worden, in ieders belang.

Vuile was buiten de rechtbank

Voor iedereen die zijn huwelijk graag wil beëindigen op een respectvolle manier, is bemiddeling een goede keuze. Binnenskamers worden alle partijen – samen of apart – uitgenodigd om hun verhaal te doen. Wat is er gebeurd? Waar willen ze naartoe? En hoe kunnen ze nog door één deur in de toekomst? De vuile was wordt netjes uit het zicht opgehangen om te drogen. En niet in een volle rechtbank waar iedereen naar je onderbroeken, kousen en nachthemden kan staren. Door een scheiding buiten het strijdtoneel van de rechtbank te regelen, is de kans op een vechtscheiding aanzienlijk kleiner.

Ruimte voor discussie

Wie denkt dat bemiddeling in een uurtje afgehandeld is, komt bedrogen uit. Ook bemiddeling vraagt werk van alle partijen. Kunnen de discussies hoog oplopen? Absoluut. Klinkt het niet, dan botst het maar. Maar door deze discussies in een veilige en rustige omgeving te houden, verklein je de impact die het heeft op de uiteindelijke beslissingen. Elke partij heeft een doel voor ogen. Via bemiddeling proberen we die doelen op een lijn te krijgen. Waar een wil is, is een weg. Als er dan een overeenkomst is bereikt, kan de bemiddelaar die afgeven in de rechtbank. Niemand hoeft elkaar dus onder ogen te komen op die onpersoonlijke plek die vaak pijnlijke herinneringen oproept.

Focus op elkaar

Omdat elke scheiding uniek is, heeft een bemiddelaar al heel wat zaken zien passeren. Roepen, tieren, brullen, om daarna over te gaan tot weldoordachte oplossingen die met respect voor elkaar worden genomen. In een rechtbank is het de ene partij tegen de andere, in bemiddeling zitten we samen aan tafel om een vechtscheiding te voorkomen. Door te focussen op raakvlakken die er wél nog zijn. Door terug te grijpen naar waarom je ooit voor elkaar koos. Het zorgt voor verzachtende omstandigheden. En zo kan je de samen de juiste beslissing nemen. En in sereniteit elk je nieuwe weg uitgaan.

Geen idee hoe je de bom onder de huwelijk moet ontmantelen? Bemiddelijk trekt veiligheidshandschoenen aan om explosieve discussies om te zetten in respectvolle gesprekken.

van conflict naar kans

Elk einde is ook een nieuw begin. Een cliché als een huis, maar toch een waarheid die je best niet negeert. Wil jij graag vechtscheidend door het leven? De impact van een relatiebreuk is al groot genoeg zonder al die negatieve energie. Bij bemiddeling gaan we na waar je elkaar kwijtraakte, herstellen we de communicatie en leren we begrip hebben voor elkaars situatie. Zo gebruik je je conflict als een kans om weer verder te gaan en opnieuw positief in het leven te staan.

advocaat familierecht Sint-Niklaas

ontdek onze
andere blogberichten