Als de liefde verdwijnt, voelt alles plots koud en kil. Zelfs dat eens zo warme nest waar jullie samen aan bouwden. Plots telt maar één vraag: wie krijgt wat? De ene houdt de stoelen, de andere de tafel. De wasmachine is voor partij x, de droogkast voor y. En bij twee kinderen krijgt elke partner een setje slaapkamermeubels. Maar wat met de gezinswoning zelf na een echtscheiding? Ook die regeling valt – net als al de rest – onder de procedure vereffening en verdeling van de huwgemeenschap. Al rijzen bij de praktische uitvoering veel vragen. Gelukkig heeft bemiddeling alle antwoorden in huis.
Wanneer een huwelijk strandt en je er onderling niet uit geraakt, duidt de rechter een notaris aan om de procedure vereffening-verdeling na echtscheiding op te starten. Die zet de betrokken advocaten aan het werk om alle individuele en gemeenschappelijke bezittingen en vermogens in kaart te brengen. Ze berekenen ook of er wederzijdse vergoedingen verschuldigd zijn, bijvoorbeeld indien een van de partijen een persoonlijke lening afloste met gemeenschappelijke middelen. Op basis van die info en hun standpunten bepaalt de notaris de verdeling van alle roerende en onroerende goederen.
Wie neemt het huis over?
Allemaal vrij technisch, zakelijk en afstandelijk dus. Maar wist je dat je de vereffening en verdeling van de huwgemeenschap ook kan regelen via een bemiddelaar? Zelfs als het gaat over het (doorgaans) grootste discussiepunt: de gezinswoning. Aan het begin van een bemiddelingstraject gaan we eerst na of een van de partijen überhaupt interesse heeft om de helft van het huis over te nemen en of daar in dat geval financiële middelen voor zijn. Om de exacte overnameprijs te bepalen, wordt een schatter aangeduid. Diens berekening toetsen we aan de openstaande schuld bij de bank. Want op het moment van de scheiding is de hypothecaire lening vaak nog niet afbetaald.
Onverdeeld akkoord
Blijkt de opleg voor beide partijen te hoog of kiezen de twee partners sowieso voor een nieuwe start op een andere plek? Dan gaat de woning in de verkoop en wordt de opbrengst verdeeld. Ook hier minus de openstaande schuld bij de bank. Maar geld is natuurlijk niet alles. Zeker als er kinderen in het spel zijn. Bij een bemiddeling leggen we daarom ook hun welzijn mee op de onderhandelingstafel. De scheiding heeft emotioneel al een enorme impact. Plots de vertrouwde woonst inruilen voor een nieuw adres gooit hun persoonlijke en sociale leven nog meer overhoop. In functie van de situatie komen ouders daarom soms overeen om de woning een tijdje in onverdeeldheid te houden, bijvoorbeeld tot de studies van de kinderen zijn afgerond. Zo blijft het huis hun thuis en een belangrijke fysieke houvast in moeilijke tijden.
Persoonlijke inbreng
Je merkt het: de vereffening-verdeling van de huwgemeenschap is meer dan een rekensommetje. Er komen ook gevoelens bij kijken. Precies daar maakt bemiddeling het verschil. Door met respect voor elkaars emoties en in een positieve verstandhouding naar de zaken te kijken, vinken we alle heikele punten af om ze finaal te verwerken in een persoonlijk akkoord. Ook indien de bijdrage aan de gezinswoning destijds verschilde. Want net daar knelt veelal het schoentje. Soms werd een schenking of erfenis van de ouders van een van de partners gebruikt om het huis te kopen, maar werd later wel bepaald dat beiden voor 50% eigenaar zijn. Of de ene bouwde de woning met eigen handen, terwijl de andere intussen voor de kinderen zorgde. In een discussie belandt het allemaal op één hoop en raakt het evenwicht al snel zoek.
Verdeelsleutel-op-de-deur
Een ervaren bemiddelaar kan die balans herstellen. Door van bij het begin te streven naar werkbare oplossingen die aansluiten bij ieders praktische en financiële mogelijkheden. En die daarbij niet enkel de kunst beheerst van het luisteren en onderhandelen, maar ook de procedure vereffening-verdeling na een echtscheiding volledig in de vingers heeft. Zo kom je tot een kant-en-klare en juridisch onderbouwde oplossing waarin iedereen zich kan vinden. Een weldoordachte verdeelsleutel die voor elke betrokken partij de deur opent naar een nieuwe toekomst.
Wil jij ook gewoon verder? In je gewezen droomhuis of op een nieuwe stek langs die onvoorziene zijweg van het leven? Blijf dan weg uit straatjes zonder einde. En leg je lot niet in handen van een rechter of notaris, maar hou de sleutel van je toekomst in eigen handen! Klop daarom aan bij Bemiddelijk. Ons advies staat als een huis.