Bemiddelijk

De voordelen van familiebemiddeling

Een oplossing is meer dan een uitspraak. Familiebemiddeling is op veel vlakken een betere keuze dan de juridische weg. Ook voor jou? Dit zijn de zes voordelen.

De voordelen van familiebemiddeling

Een oplossing is meer dan een uitspraak. Familiebemiddeling is op veel vlakken een betere keuze dan de juridische weg. Ook voor jou? Dit zijn de zes voordelen.

BAAT BIJ FAMILIEBEMIDDELING? (V)OORDEEL VOORAL ZELF!

Broers en zussen die kibbelen over een erfenis, opa’s en oma’s die de kleinkinderen niet meer mogen zien, mama’s en papa’s die struikelen over opvoedingskwesties of ex-partners die maar geen regeling vinden voor het co-ouderschap. Conflicten komen voor in de beste families. Dus verdienen ze de best mogelijke aanpak. Op élk vlak. Want een oplossing is meer dan enkel een doorgehakte knoop. Het gaat ook om snelheid, draagvlak, geld en toekomstperspectief. Precies daar maakt bemiddeling mee het verschil. Ook voor jou? Oordeel vooral zelf.

Toegegeven: we kloppen vaak op dezelfde nagel. Waar het hart van vol is, weet je wel. Al zijn wij de laatste die jou een keuze willen opdringen. Zeker als het gaat over familiale conflicten. Daarom zweren we ook nu – net als in onze opdracht als bemiddelaar – bij een neutrale en objectieve aanpak. Ons voorstel? Wij lijsten de voordelen van een bemiddelingstraject op en jij bepaalt nadien of die aanpak in jouw straatje past. Deal? Let’s go!

1. Eigen tempo

Een procedure voor de rechtbank sleept vaak lang aan. Via bemiddeling komen partijen doorgaans sneller tot een akkoord. Maar soms ook trager. Simpelweg omdat je het tempo zelf bepaalt. Heeft een van de betrokkenen meer tijd nodig om een aantal dingen te verwerken of op een rijtje te zetten, dan kan daar rekening mee worden gehouden tijdens het bemiddelingsproces. In afwachting van een definitief akkoord zijn tijdelijke oplossingen bespreekbaar.

2. Goedkoper

In een bemiddelingstraject wordt het uurtarief verdeeld onder de verschillende partijen. Bovendien valt bij familiezaken de btw weg. Dat scheelt meteen een flinke slok op de borrel bij de eindafrekening. Ter vergelijking: procederende partijen betalen elk apart het uurtarief van hun advocaat, aangevuld met de btw.

3. Persoonlijke inbreng

Een rechter die jou niet kent op basis van een dossier laten oordelen over je toekomst: het houdt best wel een risico is. Want een uitspraak is nu eenmaal bindend. Door via onderhandeling tot een oplossing te komen, vermijd je onaangename verrassingen. Je hebt veel meer persoonlijke inbreng en houdt zo je lot in eigen handen.

4. Toekomstgericht

Een beslissing door de rechtbank levert sowieso winnaars en verliezers op. Bemiddeling leidt tot een akkoord waar iedereen achter staat. Het gesprek aangaan is misschien niet makkelijk, maar bruggen blijven intact en deuren op een kier. Dat maakt de toekomst voor iedereen een stuk aangenamer. Zijn er toch nog uitzichtloze discussies? Dan weet je meteen waar aankloppen om ze uit te klaren. In tegenstelling tot een gerechtelijke uitspraak hoeft bemiddeling niet per se te stoppen na ondertekening van de overeenkomst.

5. Rechtbankvrij

Wees gerust: een wederzijds akkoord via de bemiddelde weg kan je dezelfde waarde laten geven als een vonnis. En dat zonder het gedoe en de stress om voor een rechter te verschijnen. Die moet nadien wel nog de onderhandelde oplossing bekrachtigen. Maar ook daarvoor hoef je niet zelf langs de rechtbank te passeren. Een gemachtigde bemiddelaar neemt die zorg van je over.

6. Vrijblijvend en vertrouwelijk

Bij bemiddeling heb je nauwelijks iets te verliezen. Loopt het spaak, dan zet je de gesprekken gewoon stop. Wellicht niet de verhoopte uitweg, maar je toonde wel je goede wil om eerst binnen familieverband tot een oplossing te komen. Toch maar naar de rechtbank dan? Wees gerust: niets van wat je tijdens de bemiddeling vertelde, kan tegen jou gebruikt worden. Alles blijft vertrouwelijk.

7. Gelijk of geluk?

Zoals afgesproken: wij geven je enkel de voordelen mee. Of je nu finaal voor bemiddeling gaat, beslis je helemaal zelf. Hoe? Door alle pro’s en contra’s netjes naast elkaar te zetten, áltijd in functie van die ene vraag: ‘Kies ik voor het grote gelijk of ga ik voluit voor geluk? En neen, in een bemiddelingsprocedure stappen is niet op voorhand de strijdbijl begraven, maar net vechtlust tonen om de confrontatie met je naasten aan te gaan en eigenhandig vorm te geven aan je toekomst. Én die van je familie.

Bemiddeling of niet? Geraak je er zelf niet uit en vecht je buik met je verstand? Geen probleem. Maak een afspraak en samen bekijken we nog eens alle aspecten en gevolgen van een bemiddelingsproces. No strings attached! Just you, me and a cup of coffee.

van conflict naar kans

Elk einde is ook een nieuw begin. Een cliché als een huis, maar toch een waarheid die je best niet negeert. Wil jij graag vechtscheidend door het leven? De impact van een relatiebreuk is al groot genoeg zonder al die negatieve energie. Bij bemiddeling gaan we na waar je elkaar kwijtraakte, herstellen we de communicatie en leren we begrip hebben voor elkaars situatie. Zo gebruik je je conflict als een kans om weer verder te gaan en opnieuw positief in het leven te staan.

advocaat familierecht Sint-Niklaas

ontdek onze
andere blogberichten