Bemiddelijk

Co-ouderschapspuzzel in samengesteld gezin

Twee gezinnen betekent twee keer zoveel regelingen voor je kinderen. Hoe stem je wissels en schema’s op elkaar af zonder extra juridisch gedoe?

Co-ouderschapspuzzel in samengesteld gezin

Twee gezinnen betekent twee keer zoveel regelingen voor je kinderen. Hoe stem je wissels en schema’s op elkaar af zonder extra juridisch gedoe?

Dubbele liefde met dubbele wissels: co-ouderschap in nieuw samengesteld gezin

Scheiden met kinderen in het spel zorgt voor een berg kopzorgen. Het is vaak een moeizame zoektocht naar een behapbaar schema dat voor beide ouders en de kinderen werkt. Maar wat als daar nu nóg een gescheiden gezin bijkomt met eigen regelingen? Een samengesteld gezin is dan wel dubbele liefde, maar ook dubbel zoveel wisselmomenten. Tijd om orde te scheppen in je samengestelde chaos.

De kans dat je de liefde vindt bij een partner waarvan het co-ouderschap op exact dezelfde manier geregeld is als bij jou? Die is bijna onbestaande. En veel ouders zien een nieuw rondje rechtbank allesbehalve zitten om de afgeklopte regeling – na jaren procederen – nog eens volledig om te gooien. Er is dan ook geen garantie dat de gemaakte afspraken zomaar aangepast worden aan je nieuwe thuissituatie. Geen zorgen, je hoeft de liefde van je leven niet te laten lopen.

Warboel van afspraken

Week om week. Het ene weekend wel, het andere niet. En niet op woensdagnamiddag want de voetbaltraining ligt dichter bij mama dan bij papa. Co-ouderschap is vaak een kluwen van tijdstippen, regelingen, koffers, sportzakken en vaste afspraken. Je voelt je bijna een taxibedrijf. Voeg daar nog eens een dubbele agenda van een nieuwe partner aan toe, en het kan zijn dat de boel ontploft. Een regeling die op elkaar afgestemd is, dringt zich op. Maar hoe doe je dat in hemelsnaam? Waar begin je?

Agenda’s naast elkaar

Elke (ex-)partner wil maar één ding: de kinderen zien zonder een hele hoop stress erbij. En dat is precies wat bemiddeling kan oplossen. In plaats van het oordeel van een externe rechter af te wachten, neem je bij bemiddeling je case in eigen handen. Samen met een bemiddelaar zit je met alle partijen rond de tafel en ga je over verwachtingen, concrete regelingen en andere bezorgdheden. Hou er wel rekening mee dat de gesprekken een tijdje kunnen duren. Leg maar eens vier drukke agenda’s naast elkaar om een nieuwe regeling uit te werken. Maar geduld wordt hier absoluut beloond.

Druk van de ketel

Een bemiddeling is geen strijdtoneel. Die strijd werd soms al in de rechtbank gevoerd om tot de huidige regeling te komen. Een bemiddelaar zorgt er in dit soort zaken voor dat het belang van het kind voorop staat. Natuurlijk moeten de agenda’s van de ouders matchen, maar wat wil het kind nu net? Door de gesprekken uit de rechtbank te trekken, verlopen ze daarbij ook veel gemoedelijker. Er is ruimte voor elkaars wensen en co-ouderschapsverwachtingen En dat in een setting die de druk van de ketel haalt. Geen griffiers, rechters of andere rechtbankmedewerkers. Gewoon jij, je (ex-)partner en een bemiddelaar.

Kortom, bemiddeling is een goed idee voor iedereen die de praktische pingpongwedstrijd uit de rechtbank wil houden. Voor alle ouders die maanden of jaren juridisch getouwtrek willen omzetten in quality time met hun kinderen. Want dat doet er toch écht toe, niet?

Hulp nodig om de co-ouderschapspuzzel te leggen? Voor Bemiddelijk maakt het niet uit of het 100 of 1.000 stukjes zijn. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

van conflict naar kans

Elk einde is ook een nieuw begin. Een cliché als een huis, maar toch een waarheid die je best niet negeert. Wil jij graag vechtscheidend door het leven? De impact van een relatiebreuk is al groot genoeg zonder al die negatieve energie. Bij bemiddeling gaan we na waar je elkaar kwijtraakte, herstellen we de communicatie en leren we begrip hebben voor elkaars situatie. Zo gebruik je je conflict als een kans om weer verder te gaan en opnieuw positief in het leven te staan.

advocaat familierecht Sint-Niklaas

ontdek onze
andere blogberichten