Bemiddelijk

Scheiden en huisdieren: wie, wat, woef?

Een op twee Belgische gezinnen heeft een huisdier. Bij een scheiding is de regeling voor een hond, kat of ander gezelschapsdier steeds vaker een thema. De wet beschouwt je trouwe metgezel namelijk als een roerend goed.
huisdieren echtscheiding relatiebreuk regeling

Scheiden en huisdieren: wie, wat, woef?

Een op twee Belgische gezinnen heeft een huisdier. Bij een scheiding is de regeling voor een hond, kat of ander gezelschapsdier steeds vaker een thema. De wet beschouwt je trouwe metgezel namelijk als een roerend goed.
huisdieren echtscheiding relatiebreuk regeling

Een voorwerp dat je aankocht. Dat klinkt bot, maar het is de reden waarom je via bemiddeling best een regeling treft met je ex-partner over het huisdier. Je hebt immers een band met het beestje. Een verhaal met een vervelend staartje vermijden? Graaf door deze blog en snuffel naar je opties.

Onderlinge regeling voor je huisdier bij scheiding via bemiddeling

Er is geen specifieke juridische regeling over het lot van je huisdier bij een scheiding. Het voordeel? Wanneer jij en je ex niet als kat en hond uit elkaar gingen, kun je onderling regelen wat je maar wil. Samen met de gezamenlijke afspraken over de woning, goederen en het ouderlijk gezag leg je in een overeenkomst ook vast aan wie het huisdier wordt toebedeeld, wie de medische kosten draagt en in welke mate de andere partij het dier nog te zien krijgt.

Mogelijke scenario’s

Bij het opmaken van de overeenkomst via bemiddeling kan je rekening houden met de volgende principes om onnodige discussies te vermijden:

  • Het dier is jouw eigendom. Als je dit kunt aantonen, blijft het in principe bij jou. Ook na het einde van de relatie. Tenzij je dat anders wil overeenkomen met elkaar.
  • Jij en je partner zijn samen eigenaar. Bijvoorbeeld door de aankoop met gezamenlijke gelden tijdens het huwelijk. In dat geval behoort het dier in onverdeeldheid toe aan beide partners. Bij blijvende onenigheid zou je het dier (voorlopig) kunnen toewijzen aan de ene partij en/of een omgangsregeling bepalen voor de andere.
  • Je ex is eigenaar. De vraag is dan of je het dier alsnog kunt blijven zien, zelfs als je ex-partner daar niet om staat te kwispelen. Door de jaren heen bouwde je mogelijk een hechte band op met de kat of hond van je partner. Bij de opmaak van de overeenkomst kan daar rekening mee gehouden worden.

De recente rechtspraak en rechtsleer beschouwt de aanschaf van een huisdier in het kader van een gezins- of partnerrelatie als een handeling die wederzijdse rechten en plichten met zich meebrengt. Dan gaat het niet alleen om de plicht om voor het dier te zorgen, maar ook om te tolereren dat de andere partner dit doet. Ook als de relatie ten einde is.

Samengevat: het huisdier van je ex-partner blijven zien na een breuk is geen ‘kat in ‘t bakkie’. Maar mits het aantonen van een bijzondere affectie absoluut niet onmogelijk. Omgekeerd moet ook jij als eigenaar bereid zijn om je ex toe te laten in het leven van je dier. Eén ding is zeker: met de juiste juridische ondersteuning komt alles op zijn pootjes terecht.

Dreig je afscheid te moeten nemen van je huisdier door een relatiebreuk? En is een omgangsregeling voor je trouwe viervoeter niet bespreekbaar? Kijk de kat niet uit de boom en neem contact met ons op.

van conflict naar kans

Elk einde is ook een nieuw begin. Een cliché als een huis, maar toch een waarheid die je best niet negeert. Wil jij graag vechtscheidend door het leven? De impact van een relatiebreuk is al groot genoeg zonder al die negatieve energie. Bij bemiddeling gaan we na waar je elkaar kwijtraakte, herstellen we de communicatie en leren we begrip hebben voor elkaars situatie. Zo gebruik je je conflict als een kans om weer verder te gaan en opnieuw positief in het leven te staan.

advocaat familierecht Sint-Niklaas

ontdek onze
andere blogberichten