Bemiddelijk

Wie niet wettelijk samen is, moet slim zijn

Een relatie zonder wederzijdse verplichtingen, administratieve rompslomp en gedeeld vermogen. Klinkt perfect, toch? We hebben het over feitelijk samenwonen: twee mensen die onder hetzelfde dak leven, maar niet getrouwd zijn of geen verklaring van wettelijke samenwoonst aflegden. Juridisch is er dus niets geregeld.
feitelijk samenwonen

Wie niet wettelijk samen is, moet slim zijn

Een relatie zonder wederzijdse verplichtingen, administratieve rompslomp en gedeeld vermogen. Klinkt perfect, toch? We hebben het over feitelijk samenwonen: twee mensen die onder hetzelfde dak leven, maar niet getrouwd zijn of geen verklaring van wettelijke samenwoonst aflegden. Juridisch is er dus niets geregeld.
feitelijk samenwonen

Juridisch geen verhaal

Bij een relatiebreuk kun je dan ook niet terugvallen op de wet. Enkel op onderlinge afspraken en de goodwill van je ex. Kortom: een dans op een slappe koord. Hoe je die best ontspringt? Met een voorafgaande en allesomvattende samenlevingsovereenkomst, opgesteld door een bemiddelaar. Feitelijk samenwonen is niet meer dan een feitelijke toestand van twee (of meer) personen die ingeschreven zijn op hetzelfde adres. Al dan niet met kinderen. Mogelijk is dat voor jou voldoende om samen een mooi verhaal te schrijven, maar onthoud: juridisch bouw je niets op. Het gevolg: de wet erkent je samenwoning niet en helpt je dus ook niet als er op een dag wat minder rozenblaadjes en maneschijn neerdalen. Komt het tot een breuk? Dan val je terug op de schriftelijke afspraken die jij en je ex vastlegden in een samenlevingsovereenkomst.

Oeps, vergeten?

Je bent zeker niet de enige. Ondanks het aloude spreekwoord maken heel weinig mensen vooraf goede onderlinge afspraken. Laat staan op papier. Want waar is de romantiek als je nog vóór het samenwonen al moet nadenken over een eventuele relatiebreuk? Toch doe je dat beter wel. En misschien wel nét omdat je elkaar graag ziet. En je de andere nog meer leed wil besparen als jullie straks definitief uit elkaar gaan. Vergelijk het met een verzekering tegen brand of ongevallen. Die sluit je toch ook af in de hoop dat het worstcasescenario zich nooit voltrekt? Maar het geeft je wel gemoedsrust ‘voor het geval dat’.

Persoonlijke verhoudingen

Bij feitelijk samenwonen is er geen sprake van samenwoningsverplichting, getrouwheidsverplichting, bijstandsverplichting of wettelijke hulpverplichting. Blijf je thuis om op de kinderen te passen, terwijl je wederhelft carrière maakt? Dan dreig je bij een breuk met lege handen achter te blijven. Een onderhoudsuitkering afdwingen is bovendien niet evident. Maak daarom in je samenlevingsovereenkomst concrete afspraken over de verdeling van de kosten en het onderhoud tijdens én na je relatie. In dat laatste geval bijvoorbeeld in de vorm van een persoonlijke onderhoudsbijdrage. Zeker als er kinderen in het spel zijn.

Patrimoniale verhoudingen

Elke partner behoudt de goederen die hij of zij bij aanvang van de samenwoning bezit en tijdens het samenleven verwerft. Van de hond tot het servies. Dus ook je liefdesnestje. Is je partner eigenaar van de woning? Dan heb je geen inspraak bij verbouwingen of een eventuele verkoop. En kan hij of zij je op een dag zelfs zomaar de deur wijzen. Op een nalatenschap moet je trouwens ook al niet rekenen. Volgens het erfrecht zijn jullie vreemden voor elkaar. Investeerde je in de loop der jaren mee in de woning of kocht je zelf dingen aan? Vermeld dit dan uitdrukkelijk in de samenlevingsovereenkomst. En houd rekeningafschriften en facturen altijd goed bij.

Laat je niet verrassen!

Conclusie: een duidelijke professionele overeenkomst, opgesteld door een bemiddelaar, in aanloop naar of gedurende het feitelijk samenwonen is niet kil, maar vooral erg slim. Zo weet je waar je staat. Tijdens en ná je relatie. Helaas gebeurt het zelden. En mondt een breuk meer dan eens uit in pijnlijke discussies. Meestal aangewakkerd door misverstanden. Omdat mensen vaak niet beseffen hoe beperkt hun rechten als feitelijk samenwonenden zijn. Handel preventief en laat je informeren en begeleiden door een bemiddelaar bij het opstellen van een samenlevingscontract: het ideale boterbriefje voor feitelijk samenwonenden.

Woonde je samen zonder ring, wettelijke verklaring of samenlevingscontract en liep het mis? Dat brengt je mogelijk in een hachelijke positie. Kom langs en we gaan na wat je mag verwachten. En helaas ook wat niet. Ga zeker ook door onze andere blogs over samenlevingsvormen.

van conflict naar kans

Elk einde is ook een nieuw begin. Een cliché als een huis, maar toch een waarheid die je best niet negeert. Wil jij graag vechtscheidend door het leven? De impact van een relatiebreuk is al groot genoeg zonder al die negatieve energie. Bij bemiddeling gaan we na waar je elkaar kwijtraakte, herstellen we de communicatie en leren we begrip hebben voor elkaars situatie. Zo gebruik je je conflict als een kans om weer verder te gaan en opnieuw positief in het leven te staan.

advocaat familierecht Sint-Niklaas

ontdek onze
andere blogberichten